Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pucharki to deser idealny do popołudniowej kawy w ciepły dzień. Świetnie pasuje np. zamiast lodów. Pierwszy raz wykonałam go, gdy zostało mi śmietanki i serka mascarpone po zrobieniu Bezy Pavlova. Wszystkim tak posmakował, że co jakiś czas proszą o powtórkę.
Mikser
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 38
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1990
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 38
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1990
Składniki
Galaretkę przygotuj według przepisu na opakowaniu. Przygotowany płyn podziel na pół i ostudź. Galaretka może być lekko tężejąca. Pierwszą połowę galaretki wlej do pucharków i dodaj wybrane owoce. Wstaw do lodówki do pełnego stężenia.
Ubij połowę kremówki na sztywno. Dodawaj małą strużką drugą połowę galaretki. Cały czas ubijaj, aby nie powstały grudki. Gdy masa będzie dobrze wymieszana, wylej ją na całkowicie stężałą galaretkę w pucharkach. Galaretka rozrzedzi ubitą wcześniej śmietankę - jest to naturalny proces.
Pokrusz herbatniki, najlepiej przy pomocy tłuczka - włóż herbatniki do woreczka strunowego i „ubijaj” tłuczkiem, aby się rozbiły. Herbatniki nie powinny być zbyt mocno zmielone. Pokruszone herbatniki wysyp na warstwę stężałej pianki. Dodaj po kilka sztuk owoców.
Ubij drugą połowę kremówki, stopniowo dodając serek mascarpone. Możesz dodać trochę cukru pudru. Ja nie dodaję, ponieważ całość deseru jest dla mnie wystarczająco słodka. Wyłóż ubity krem do pucharków - łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Wierzch udekoruj okruszkami herbatników i pozostałymi owocami. Możesz również dodać listki mięty.
Deser podawaj od razu po przygotowaniu - wtedy smakuje najlepiej. Jeśli chcesz go przechować - koniecznie włóż do lodówki na nie dłużej niż 2 dni.