Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37682
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3662
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 26
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37682
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3662
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 26
Składniki
Mąkę przesiać na stolnice i posiekać z masłem. Po środku zrobić wgłębienie, wsypać sól, dodać olejek i żółtko i zagnieść ciasto. Uformować 2 kule i włożyć do lodówki na 2 godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 2000C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować z ciasta dwa krążki o średnicy 26 cm i piec na jednej blasze przez 8-10 minut na jasno brązowy kolor, na środkowym poziomie piekarnika. Jeden z krążków, jeszcze gorący pokroić na 12 jednakowych porcji, odłożyć razem z całym spodem do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Ciągle mieszając zagotować mleko z cukrem, solą, olejkiem i żółtkami, zestawić z ognia. Żelatynę dobrze rozpuścić w mleku i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, gdy mleko zacznie zastygać, dodać twaróg i bitą śmietanę. Cały spód włożyć do tortownicy, a boki wyłożyć papierem pergaminowym. Wypełnić tortownicę kremem serowym i wygładzić powierzchnię. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wyjąć ciasto z formy, usunąć pergamin, a na wierzch położyć pokrojone kawałki ciasta, układając z nich krążek . Torcik serowy posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego.