SOS na brak jajka, po prostu zróbmy racuchy bez jajka. Kiedyś zastanawiałam się czym zastąpić jajka, teraz kiedy ich nie mam po prostu robię racuchy bez jajek, na pewno nie wyczujecie różnicy. Takie racuszki wspaniale smakują z jogurtem greckim i konfiturą wiśniową.
Racuchy bez jajka
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 250 g
- letnie mleko 3 % ok. 190 ml
- drożdże 25 g
- cukier 1 łyżeczka
- olej 1 łyżka
- Dodatki : jogurt grecki lub naturalny
- konfitura wiśniowa
Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 250 g
- letnie mleko 3 % ok. 190 ml
- drożdże 25 g
- cukier 1 łyżeczka
- olej 1 łyżka
- Dodatki : jogurt grecki lub naturalny
- konfitura wiśniowa

Etapy przygotowania
Drożdże rozetrzeć z cukrem, płynne dodać do przesianej mąki. Dolać część mleka , olej i mieszać łyżką, stopniowo dolewając mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Chwilę wyrabiać łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po 20-30 minutach ciasto podwoi swoją objętość. Smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy z jogurtem i konfiturą.

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 110
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 77

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5709

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6845
Ostatnio komentowane przepisy

smaczny pieczony kurczak w nowej odsłonie.
Odsłon: 110
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 77

Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 5709

Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 6845



Składniki
- Ciasto : mąka pszenna 250 g
- letnie mleko 3 % ok. 190 ml
- drożdże 25 g
- cukier 1 łyżeczka
- olej 1 łyżka
- Dodatki : jogurt grecki lub naturalny
- konfitura wiśniowa
Drożdże rozetrzeć z cukrem, płynne dodać do przesianej mąki. Dolać część mleka , olej i mieszać łyżką, stopniowo dolewając mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Chwilę wyrabiać łyżką, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 20-30 minutach ciasto podwoi swoją objętość. Smażymy z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy z jogurtem i konfiturą.
Bardzo apetyczne:)
Pyszności, muszę wypróbować. Nieraz jajek zabraknie, jak rozrzucę się z wypiekami.:)
Ale się do mnie uśmiechają,pyszne :-)