Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielbicieli ciast z adwokatem i migdałami! <3
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105446
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4547
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 24
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105446
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4547
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 24
Składniki
Masa: Z mleka, cukru waniliowego, cukru i 2 budyniów w proszku ugotować budyń. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
Biszkopt: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić do 160 stopni na funkcję termoobieg. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do masy jajecznej dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać, najlepiej łyżką drewnianą. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i piec przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia, po czym przekroić na 2 blaty. Składniki do nasączenia wymieszać, nasączyć biszkopty.
Krem: Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Mieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Następnie w partiach dodać advocaat, wymieszać. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe.
Wierzch: Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe, cały czas mieszając, do momentu, aż wiórki będą złote. Odstawić do ostygnięcia.
Przełożenie: biszkopt - krem z wiórkami kokosowymi - biszkopt - krem z płatkami migdałowymi - posypka kokosowa