Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz kokos, to ciasto z tego przepisu z pewnością przypadnie ci do gustu. Smak wzorowany na popularnych pralinkach otoczonych wiórkami kokosowymi. Ciasto idealne na co dzień, ale też na letnie, upalne dni.
Blaszka o wymiarach 20 × 30 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4684
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1831
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4684
Składniki
Godzinę przed przygotowaniem ciasta wyjmij jajka z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Po tym czasie w małej misce wymieszaj ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w szklanej misce i ubijaj na sztywną pianę. Po około 3 minutach dodawaj partiami cukier. Cały czas miksuj. Na koniec dodaj żółtka i olej. Zmiksuj wszystko razem na wysokich obtotach.
Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodaj mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Zamieszany dokładnie wszystko, tylko do połączenia składników.
Przygotuj blaszkę o wymiarach 20x30 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Biszkopt piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Ustaw piekarnik na funkcję góra/dół. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika. Po 10 minutach możesz ostrożnie oddzielić płaskim nożem ciasto od wewnętrznej części formy.
Żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Następnie cienką strużką wlej przestudzoną żelatynę. Całość delikatnie wymieszaj. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
Obie galaretki wsyp do dużej, szklanej miski. Zalej 800 ml wrzątku i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstaw do przestudzenia.
Na biszkopt wyłóż masę śmietanową i wygładź powierzchnię. Formę wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyłóż umyte truskawki bez szypułek. Całość zalej gęstniejącą galaretką. Ciasto włóż do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.