Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z ciasta ptysiowego można zrobić wiele smakowitych rzeczy. To ciasto jest o tyle fajne, że można je nie tylko piec, ale i SMAŻYĆ :) tak oto powstały Robaczki z ciasta ptysiowego w lukrze cytrynowym. Zapraszam :)
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1465
Polecam.
Odsłon: 244
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 59
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 254
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1465
Polecam.
Odsłon: 244
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 59
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 254
Składniki
W garnuszku zagotowujemy wodę i margarynę.
Na gotującą się wodę wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy aż powstanie nam ładna kulka. Ciasto powinno odstawać od garnka. Uważajmy żeby nie przypaliło się nam.
Odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy przy użyciu trzepaczki lub żeby było łatwiej i szybciej używamy miksera.
Do garnka z grubym dnem wlewamy ok 1 cm wysokości oleju i rozgrzewamy go. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką i wyciskamy na rozgrzany olej porcję ciasta tworząc robaczki. Smażymy z obu stron za złoty kolor. Pamiętajmy, że ciasto urośnie nam. Usmażone robaczki wykładamy na papier i studzimy. Następnie robaczki maczamy w lukier.
Do ok 200g cukru pudru wlewamy 4 łyżki soku z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Robaczki maczamy w lukier i odkładamy żeby wysechł - o ile wcześniej ich nie zjemy są tak pyszne :) Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl