Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie ciasta z bakaliami? Jeśli tak, ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu. Puszysty biszkopt przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym, słodką masa budyniową i wyrazistym kremem czekoladowym z rodzynkami i orzechami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Zrobi furorę na każdym przyjęciu! Koniecznie wypróbujcie ten przepis u siebie w domu.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 52
Składniki
Zaczynamy od namoczenia rodzynek. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. 400 g rodzynek przesypujemy do miski i zalewamy alkoholem. Na drugi dzień rodzynki odsączamy, a alkohol przelewamy do szklanki - połowa posłuży nam od do zrobienia masy czekoladowej, pozostała część do nasączenia biszkoptów.
Zabieramy się za biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie żółtka. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto na biszkopt mieszamy łyżką. Następnie dzielimy je na dwie równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Pieczemy oddzielnie dwa biszkopty. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut każdy. Upieczone biszkopty wyciągamy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy masę budyniową. Dwie szklanki mleka przelewamy do garnka i zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozpuszczamy dwa budynie z cukrem. Gotową mieszankę przelewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Miękką margarynę przekładamy do miski i ubijamy mikserem na puch. Dodajemy po łyżce budyniu. Gotową masę odstawiamy na bok.
Pod koniec przygotowujemy masę czekoladową. Do garnka władamy margarynę i podgrzewamy ją na małym ogniu. Dwie tabliczki czekolady łamiemy na kostki i przerzucamy je do garnka. Całość rozpuszczamy. Do masy dodajemy rodzynki, orzechy i połową alkoholu, który pozostał nam po namoczeniu rodzynek.
Zabieramy się za przełożenie ciasta. Biały biszkopt umieszczamy na spodzie, nasączamy go wodą pomieszaną a alkoholem. Na biszkopt wykładamy dżem porzeczkowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni. Dżem przykrywamy połową masy budyniowej. Na masę wykładamy biszkopt kakaowy, który nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałą część kremu budyniowego. Na wierzch ciasta wykładamy przestudzoną masę czekoladową z rodzynkami i orzechami. Gotowe ciasto wstawiamy na około godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto serwujemy gościom.