Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Rogale Świętomarcińskie
  • Ciasta
  • Przepis na

Rogale Świętomarcińskie

06.11.2023 Odsłon: 6469
5.0 (23 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
SaltedPasta
SaltedPasta

Znacie tradycje wypiekania Rogali Świętomarcińskich z okazji Dnia Świętego Marcina? Legenda mówi o dobroczynnym cukierniku, który natchniony kazaniem księdza chciał zrobić coś dla biednych. Tak powstał pomysł na wypiekanie rogali z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, bakalii i ciastem biszkoptowym. Poniżej przepis z dokładnym opisem i wideo z przygotowania tych wspaniałych rogali!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

maszynka do mielenia mięsa

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (11)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17839

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22624

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1747

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2262

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11887

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 130

do 60 min 60 min
2
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Ciasta Ciasto pleśniak z domowymi powidłami

Moja rodzina bardzo lubi kruche ciasta. Pleśniak z powidłami cieszy się zawsz...

  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 17839

> 60 min >60 min
18
ewaeu
ewaeu
Desery

Placek owsiany z jabłkami

Desery Placek owsiany z jabłkami

Bardzo smaczny, łatwy do zrobienia.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy

Odsłon: 22624

> 60 min >60 min
20
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Przetwory Domowy sos chiński na bogato - wakacyjna konserwa

Wśród wakacyjnych słoików jest też i taki tzn. sos chiński. Do słoików wkłada...

  • Impreza
  • Azjatycka
  • Polska
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Owoce
  • Przyprawy

Odsłon: 1747

> 60 min >60 min
11
smaker
smaker
Zupy

Fit zupa

Zupy Fit zupa

Odpowiednio skomponowane zupy wpisują się w dietę odchudzającą lub po prostu...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2262

do 30 min 30 min
7
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11887

do 60 min 60 min
19
wałek
wałek
Przetwory

Kompot z mirabelek

Przetwory Kompot z mirabelek

Kompot z mirabelek na zimę zrobimy w kilka chwil. Prościej już być nie może...

  • Polska
  • Śliwki
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kompoty

Odsłon: 130

do 60 min 60 min
2
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Rogale Świętomarcińskie
Autor:
SaltedPasta
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Rozczyn
  • 25 g drożdży świeżych (lub 7 g suchych)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
Ciasto
  • Rozczyn
  • 3 żółtka
  • 500 g mąki (3 szklanki)
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g masła (do przełożenia ciasta)
Farsz
  • 300 g białego maku
  • 750 ml mleka (do gotowania maku)
  • 150 g migdałów bez skórek
  • 50 g cukru pudru
  • 1 kieliszek rumu
  • 12 g cukru migdałowego lub naturalnego aromatu
  • 180 g biszkoptów
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka miodu
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g rodzynek (można pominąć)
  • 100 g suszonych moreli (można pominąć)
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (można pominąć)
Polewa i dekoracja
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść płatków migdałów (opcjonalnie)
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1

Do miski pokrusz świeże drożdże i wsyp 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i zalej całość 250 ml ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj miskę ścierką i odstaw do podrośnięcia na 15 minut.

2

Do wyrośniętego rozczynu dodaj przesiane 500 g mąki, 3 żółtka, 50 g cukru, 50 g miękkiego masła i łyżeczkę soli. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez 10 minut a następnie szczelnie zamkniętą miskę włóż do lodówki na minimum 30 minut.

3

W tym czasie ubij 300 g masła co ułatwi nam dalszą pracę. Ubite masło umieść na papierze do pieczenia i uformuj blok o wielkości 20 cm na 25cm i grubości 1 cm. Zobacz na zdjęciu – taki blok masła przykryj drugim papierem do pieczenia i schowaj do lodówki, aby lekko stwardniało.

4

Wyjmij przygotowane ciasto z lodówki i wyłóż na blat posypany mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra tworząc prostokąt 38 cm x 20 cm – zobacz zdjęcie. Następnie wyjmij blok masła z lodówki i połóż na rozwałkowane ciasto i złóż na trzy – tę czynność dobrze widać na wideo poniżej. Tak złożone ciasto rozwałkuj delikatnie do tej samej wielkości co poprzednio, złóż ponownie na trzy i zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. UWAGA: Powtarzamy ten krok z rozwałkowaniem i składaniem jeszcze 2 razy.

5

Do farszu używamy białego maku. Są gotowe masy, jednak ich skład mocno odbiega jakością od masy makowej jaką możemy przygotować samodzielnie. Zacznij od opłukania białego maku w zimnej wodzie – najlepiej na gęstym sicie. Opłukany mak wsyp do garnka z gorącym mlekiem i gotuj tak przez około 50 minut. Po tym czasie mleko powinno być prawie całkowicie wchłonięte przez mak – odstaw z ognia garnek, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.

6

Do ostudzonego maku dodaj migdały bez skórek i orzechy włoskie. Wymieszaj i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach sita. Do dwukrotnie zmielonej masy dodaj namoczone wcześniej morele, rodzynki, skórkę pomarańczową i biszkopty. Zmiel po raz trzeci (ostatni).

7

Do tak przygotowanej masy makowej dodaj 3 jajka, 1 kieliszek rumu, 1 szklankę miodu, 50 g cukru pudru, 12g cukru migdałowego i 50g masła. Wymieszaj dokładnie, przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw do lodówki na całą noc.

8

Na posypanym mąką blacie rozwałkuj cienko ciasto na duży prostokąt. Wytnij trójkąty (wielkość według uznania – rogale powinny być duże – patrz zdjęcie). Na wycięte w trójkąty ciasto nałóż przygotowaną masę makową od podstawy po wierzchołek używając do tego rękawa cukierniczego. Kolejnym krokiem jest lekkie zagięcie podstawy trójkąta na farsz, przyklepanie i rozkrojenie 1 centymetra na środku podstawy. Rozchyl podstawę trójkąta - tak przygotowane trójkąty zawijaj od postawy trójkąta po wierzchołek. Zawinięty wałeczek lekko zagnij na kształt podkowy i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 1h.

9

Posmaruj rogale jajkiem wybełtanym z mlekiem (1 łyżka). Posmarowane rogale włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 35 minut do zarumienienia.

10

Ostudzone rogale posmaruj lukrem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami migdałowymi i skórką pomarańczy.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki