Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znacie tradycje wypiekania Rogali Świętomarcińskich z okazji Dnia Świętego Marcina? Legenda mówi o dobroczynnym cukierniku, który natchniony kazaniem księdza chciał zrobić coś dla biednych. Tak powstał pomysł na wypiekanie rogali z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, bakalii i ciastem biszkoptowym. Poniżej przepis z dokładnym opisem i wideo z przygotowania tych wspaniałych rogali!
maszynka do mielenia mięsa
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 315
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21827
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 315
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21827
Składniki
Do miski pokrusz świeże drożdże i wsyp 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i zalej całość 250 ml ciepłego mleka. Wymieszaj, przykryj miskę ścierką i odstaw do podrośnięcia na 15 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodaj przesiane 500 g mąki, 3 żółtka, 50 g cukru, 50 g miękkiego masła i łyżeczkę soli. Wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez 10 minut a następnie szczelnie zamkniętą miskę włóż do lodówki na minimum 30 minut.
W tym czasie ubij 300 g masła co ułatwi nam dalszą pracę. Ubite masło umieść na papierze do pieczenia i uformuj blok o wielkości 20 cm na 25cm i grubości 1 cm. Zobacz na zdjęciu – taki blok masła przykryj drugim papierem do pieczenia i schowaj do lodówki, aby lekko stwardniało.
Wyjmij przygotowane ciasto z lodówki i wyłóż na blat posypany mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra tworząc prostokąt 38 cm x 20 cm – zobacz zdjęcie. Następnie wyjmij blok masła z lodówki i połóż na rozwałkowane ciasto i złóż na trzy – tę czynność dobrze widać na wideo poniżej. Tak złożone ciasto rozwałkuj delikatnie do tej samej wielkości co poprzednio, złóż ponownie na trzy i zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. UWAGA: Powtarzamy ten krok z rozwałkowaniem i składaniem jeszcze 2 razy.
Do farszu używamy białego maku. Są gotowe masy, jednak ich skład mocno odbiega jakością od masy makowej jaką możemy przygotować samodzielnie. Zacznij od opłukania białego maku w zimnej wodzie – najlepiej na gęstym sicie. Opłukany mak wsyp do garnka z gorącym mlekiem i gotuj tak przez około 50 minut. Po tym czasie mleko powinno być prawie całkowicie wchłonięte przez mak – odstaw z ognia garnek, przykryj i pozostaw do ostygnięcia.
Do ostudzonego maku dodaj migdały bez skórek i orzechy włoskie. Wymieszaj i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najmniejszych oczkach sita. Do dwukrotnie zmielonej masy dodaj namoczone wcześniej morele, rodzynki, skórkę pomarańczową i biszkopty. Zmiel po raz trzeci (ostatni).
Do tak przygotowanej masy makowej dodaj 3 jajka, 1 kieliszek rumu, 1 szklankę miodu, 50 g cukru pudru, 12g cukru migdałowego i 50g masła. Wymieszaj dokładnie, przełóż do rękawa cukierniczego i odstaw do lodówki na całą noc.
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj cienko ciasto na duży prostokąt. Wytnij trójkąty (wielkość według uznania – rogale powinny być duże – patrz zdjęcie). Na wycięte w trójkąty ciasto nałóż przygotowaną masę makową od podstawy po wierzchołek używając do tego rękawa cukierniczego. Kolejnym krokiem jest lekkie zagięcie podstawy trójkąta na farsz, przyklepanie i rozkrojenie 1 centymetra na środku podstawy. Rozchyl podstawę trójkąta - tak przygotowane trójkąty zawijaj od postawy trójkąta po wierzchołek. Zawinięty wałeczek lekko zagnij na kształt podkowy i odłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ścierką i pozostaw do wyrośnięcia na 1h.
Posmaruj rogale jajkiem wybełtanym z mlekiem (1 łyżka). Posmarowane rogale włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 35 minut do zarumienienia.
Ostudzone rogale posmaruj lukrem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami migdałowymi i skórką pomarańczy.