Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest przepis na wyjątkowe rogaliki drożdżowe, które nie wymagają zaczynu ani okresu wyrastania. Drożdże się ściera na tarce albo przeciera przez sito i wszystko się razem miesza i zagniata. A po upieczeniu rogaliki zyskują z każdym dniem, można powiedzieć, że nabierają szlachetności (pod warunkiem, że nie zjemy ich od razu po upieczeniu, bo są tak dobre...)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13883
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15514
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6326
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13883
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15514
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6326
Składniki
Mąkę sypiemy na blat, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sól, układamy kawałki miękkiej margaryny, gdzieś w środek wbijamy jedno całe jajko i żółtko, dodajemy 3 łyżki śmietany i na to wszystko drożdże przecieramy przez sito lub na tarce o drobnych oczkach. A następnie wszystko siekamy nożem do połączenia składników i zagniatamy ciasto, podsypując mąką, gdyby za bardzo się kleiło.
Wyrobione ciasto wkładamy do woreczka i chowamy do lodówki na 2 godziny.
Po dwóch godzinach wyjmujemy ciasto z lodówki i na dobrze omączonym blacie rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt, w miarę cienko. Następnie dzielimy je wzdłuż na cztery pasy, które potem dzielimy na małe trójkąty. Na szerszej części nakładamy łyżeczką marmoladę.
Zawijamy rogalik zaczynając od szerszej części, a boki zawijamy do środka. Staramy się by rogaliki były małe. W piecu urosną dwa razy.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Rogaliki wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy 15 minut z termoobiegiem. Rogalików nie trzeba pozostawiać do wyrastania ani niczym ich smarować przed pieczeniem.
Po upieczeniu, jeszcze gorące sypiemy cukrem pudrem. Są przepyszne. Ogromnie polecam. Smacznego :-) P.S. Podane proporcje wystarczają na dwie blachy.