Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki są mięciutkie, puszyste, długo zachowują świeżość. Przechowujemy je w foliowym woreczku, ale wątpię, aby zachowały się przez kilka dni, no chyba, że upieczemy podwójną porcję . :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1064
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 67
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 255
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1064
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 67
Składniki
Do większej miski wlej ciepłe mleko, dodaj cukier, cukier waniliowy, drożdże, wymieszaj, aby cukier i drożdże się rozpuściły. Następnie dodaj żółtka, wymieszaj. Teraz wlej olej, wymieszaj ręką lub łyżką . Na końcu wsyp przesianą mąkę , wyrób ciasto na jednolitą masę . Gdyby ciasto było za rzadkie dosyp jeszcze trochę mąki. Ciasto powinno być nie za sztywne.
Rozwałkuj na stolnicy na grubość około 4 - 5 mm, pokrój na trójkąty. Na każdy trójkąt nałóż trochę twardej marmolady. Zwiń w kształt rogalika. Rogaliki układaj na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Nie musisz robić dużych odstępów między rogalikami ponieważ nie wyrosną zbyt dużo.
Rogaliki możesz posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, będą ładniej wyglądać. Rogaliki nie muszą wyrosnąć przed pieczeniem, wkładamy je do piekarnika zaraz po zwinięciu. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 20 minut, na złoty kolor.
Smacznego !