Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szykujesz imprezę, zapisz przepis na te rogaliki. Są idealne jako tzw. finger food, aby je zjeść, goście nie będą potrzebować talerzyków i sztućców. Przepis pochodzi z 497. odcinka programu "Ewa gotuje".
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 235
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 235
Składniki
Mleko podgrzać w rondelku. Uperfumować cukrem waniliowym. Wkruszyć drożdże. Dodać mąkę. Wymieszać i odstawić.
Do miski wybić jajka. Posłodzić i roztrzepać. Dodać purée z dyni oraz przesianą mąkę. Wlać wyrośnięty zaczyn. Dodać roztopione masło. Wymieszać. Wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować nadzienie. Do purée z dyni dodać kakao, kawę zbożową, cukier puder i cynamon. Dobrze wymieszać.
Wyrośnięte ciasto (powinno podwoić objętość) podzielić na 4 części.
Każdą rozciągnąć dłońmi (warto nasmarować je masłem) a następnie rozwałkować na posypanej mąka stolnicy. Pokroić na 8 trójkątów. Na każdy nałożyć trochę farszu (bliżej krótszego boku) i zwinąć w ten sposób, by powstały rogaliki.
Przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka.
Piec na złoty kolor w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.