Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostawiam wam przepis na przepyszne rogaliki drożdżowe może zechcecie skorzystać z przepisu
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3859
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414807
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2403
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3859
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414807
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2403
Składniki
Do miski dodać wszystkie składniki, zrobić w środku mąki dołek i wsypać drożdże suszone posypując je po pół łyżeczki cukru i mąki na drożdże wlać dwie łyżki ciepłej wody i odczekać pięć minut aż będzie widoczna praca drożdży. Po tym czasie wyrobić ciasto do połączenia się składników następnie wlać olej i wyrabiać do czasu jego wchłonięcia w ciasto
Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, dłońmi uformować koło o grubości jednego centymetra i za pomocą radełka wycinać dowolne trójkąty
Z wyciętych trójkątów formować rogaliki, gotowe posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem lub makiem. Przygotowane pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut
Wyrośnięte rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec przez 15 minut do ładnego zarumienienia się rogalików. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia