Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki na smalcu są wyjątkowo kruche i miękkie. Nie muszą mieć nawet żadnego nadzienia. To właśnie smalec sprawia, że ciasto jest bardziej kruche i delikatne. Co ciekawe, jest także znacznie zdrowszym rodzajem tłuszczu niż oleje roślinne. Rogaliki świetnie się sprawdzą na śniadanie, drugie śniadanie czy deser. Wszystko zależy od wyobraźni i dodatków.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2120
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 375
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 796
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17263
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2120
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 375
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 796
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17263
Składniki
Do małej szklanki wlej ok. 50 ml mleka. Dodaj cukier i drożdże. Dobrze wymieszaj i odstaw aż płyn zacznie pracować. Smalec roztop i przestudź.
W dużej misce ubij jajka. Dodaj pozostałe mleko, ciepły jeszcze smalec i sól. Wymieszaj do połączenia. Następnie dołóż zaczyn drożdżowy i mąkę. Zagnieć do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie i nie może przywierać do dłoni. Odstaw ciasto pod przykryciem na ok. 30 minut lub do podwojenia swojej objętości.
Wyrośniętą masę podziel na 4 części. Pracuj na każdej z nich osobno, pozostawiając pozostałe pod przykryciem. Ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości maksymalnie 1 cm. Pokrój je na trójkąt, tak jak robi się to z pizzą. Każdy z trójkątów zwiń w rulonik, zaczynając od podstawy trójkąta. Lekko je zwiń, tworząc rogalik.
Uformowane rogaliki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając ok. 5 cm odległości między nimi. Pozostaw je do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Za pomocą pędzla silikonowego posmaruj rogaliki odrobiną oliwy z oliwek. Piekarnik nagrzej do 200 st. Celsjusza. Piecz croissanty przez ok. 15-20 minut, do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj rogaliki na smalcu samodzielnie lub z dowolnymi dodatkami.