Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te krucho-drożdżowe rogaliki będą idealnym uzupełnieniem słodkiego menu na tłusty czwartek. Robi się je z tzw. ciasta topionego, dzięki czemu wypieki są zarówno kruche, jak i wilgotne. Do nadziewania rogalików możecie sięgnąć po ulubioną marmoladę, my wybraliśmy różaną.
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 8
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22099
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 8
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22099
Składniki
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do miseczki wsyp cukier, wkrusz drożdże i zalej ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiej do dużej miski, wbij jajka, dodaj śmietanę, roztopione masło i przygotowany wcześniej zaczyn. Z całości zagnieć gładkie ciasto i uformuj z niego kulę. Następnie włóż do garnka z zimną wodą (woda powinna przykrywać ciasto) i poczekaj, aż wypłynie na wierzch. Zazwyczaj trwa to około 20-30 minut.
Po wypłynięciu ciasta przenieś je na stolnicę i podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj, następnie wycinaj trójkąty.
Na podstawę trójkąta wykładaj łyżeczkę marmolady i zawijaj ku wierzchołkowi. Wierzch rogalików smaruj roztrzepanym jajkiem i posypuj odrobiną cukru.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 18-20 minut.