Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te krucho-drożdżowe rogaliki będą idealnym uzupełnieniem słodkiego menu na tłusty czwartek. Robi się je z tzw. ciasta topionego, dzięki czemu wypieki są zarówno kruche, jak i wilgotne. Do nadziewania rogalików możecie sięgnąć po ulubioną marmoladę, my wybraliśmy różaną.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4941
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 160
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4941
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 160
Składniki
Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
Do miseczki wsyp cukier, wkrusz drożdże i zalej ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dokładnie wymieszaj do połączenia się składników i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Mąkę przesiej do dużej miski, wbij jajka, dodaj śmietanę, roztopione masło i przygotowany wcześniej zaczyn. Z całości zagnieć gładkie ciasto i uformuj z niego kulę. Następnie włóż do garnka z zimną wodą (woda powinna przykrywać ciasto) i poczekaj, aż wypłynie na wierzch. Zazwyczaj trwa to około 20-30 minut.
Po wypłynięciu ciasta przenieś je na stolnicę i podziel na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkuj, następnie wycinaj trójkąty.
Na podstawę trójkąta wykładaj łyżeczkę marmolady i zawijaj ku wierzchołkowi. Wierzch rogalików smaruj roztrzepanym jajkiem i posypuj odrobiną cukru.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 18-20 minut.