Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini rogaliki na cieście półfrancuskim z jabłkowym nadzieniem. Znikają z kuchni w mgnieniu oka. Choć ich przygotowanie jest dość czasochłonne, zrobicie je z łatwością.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13814
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43286
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 460
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13814
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43286
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 460
Składniki
Jabłka obierz ze skórki. Owoce pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do nich cynamon i cukier. Składniki wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier waniliowy. Wkrusz drożdże, dodaj śmietanę, żółtko jaja i miękkie masło. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto podziel na dwie równe części, każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 3-4 mm. Następnie każdy placek pokrój na 8 równej wielkości trójkątów.
Nakładaj po łyżce nadzienia jabłkowego na półokrągłą podstawę każdego trójkąta. Rogaliki zwijaj zaczynając od postawy, kierując się w stronę wierzchołka.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Zwinięte rogaliki przełóż na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Rogaliki posmaruj od góry białkiem jaja.
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami piecz przez około 30 minut do zrumienienia. Przed podaniem możesz udekorować je cukrem pudrem.