Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini rogaliki na cieście półfrancuskim z jabłkowym nadzieniem. Znikają z kuchni w mgnieniu oka. Choć ich przygotowanie jest dość czasochłonne, zrobicie je z łatwością.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5648
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 89
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 542
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5648
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 89
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 542
Składniki
Jabłka obierz ze skórki. Owoce pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do nich cynamon i cukier. Składniki wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i cukier waniliowy. Wkrusz drożdże, dodaj śmietanę, żółtko jaja i miękkie masło. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto podziel na dwie równe części, każdą z nich rozwałkuj na okrągły placek o grubości około 3-4 mm. Następnie każdy placek pokrój na 8 równej wielkości trójkątów.
Nakładaj po łyżce nadzienia jabłkowego na półokrągłą podstawę każdego trójkąta. Rogaliki zwijaj zaczynając od postawy, kierując się w stronę wierzchołka.
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Zwinięte rogaliki przełóż na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Rogaliki posmaruj od góry białkiem jaja.
Rogaliki półfrancuskie z jabłkami piecz przez około 30 minut do zrumienienia. Przed podaniem możesz udekorować je cukrem pudrem.