Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada biszkoptowa to ciasto na każdą okazję. Puszysty biszkopt z kremem na bazie masła.
Misa do zrobienia biszkoptu, rondel do zrobienia kremu, szklanka do ponczu, blacha 37 x 24 cm. półmisek do położenia rolady.
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 226
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 340
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 237
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 226
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 340
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 237
Składniki
Oddzielić żółtka od białka, ubić białka na sztywno dodając po trochu drobny cukier cały czas miksując. Dodawać po 1 żółtku co chwilę i miksować na jednolitą masę. Partiami wmieszać drewnianą łyżką mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja blacha ma wymiary 24x37 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piec do suchego patyczka ok 30 do 40 min. Po upieczeniu zaraz zsunąć z papierem do pieczenia na ręcznik kuchenny i zawinąć w rulon. do ostygnięcia. Ponieważ dalsze czynności robiłam na drugi dzień to na noc włożyłam zawiniętą roladę do worka foliowego. Rano miękkie masło włożyć do rondla, dodać cukier puder i trochę wody tak ok 1/2 szklanki. Gdy masło z pudrem i wodą jest już puszyste dodać kakao i zmiksować. Odwinąć lekko roladę z ręcznika i delikatnie oderwać papier.. Ciasto nasączyć przygotowanym ponczem, posmarować dżemem (u mnie to były powidła śliwkowe) Na to rozsmarować przygotowany krem kakaowy, z brzegu ułożyłam drylowane wiśnie, można też zamiast wiśni położyć pasek dżemu wzdłuż krótszego boku. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe zwinąć delikatnie w rulon. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem i udekorować wg uznania.