Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada biszkoptowa to ciasto na każdą okazję. Puszysty biszkopt z kremem na bazie masła.
Misa do zrobienia biszkoptu, rondel do zrobienia kremu, szklanka do ponczu, blacha 37 x 24 cm. półmisek do położenia rolady.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38613
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 400
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9248
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 38613
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 400
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 161
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 374
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9248
Składniki
Oddzielić żółtka od białka, ubić białka na sztywno dodając po trochu drobny cukier cały czas miksując. Dodawać po 1 żółtku co chwilę i miksować na jednolitą masę. Partiami wmieszać drewnianą łyżką mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Moja blacha ma wymiary 24x37 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni Celsjusza i piec do suchego patyczka ok 30 do 40 min. Po upieczeniu zaraz zsunąć z papierem do pieczenia na ręcznik kuchenny i zawinąć w rulon. do ostygnięcia. Ponieważ dalsze czynności robiłam na drugi dzień to na noc włożyłam zawiniętą roladę do worka foliowego. Rano miękkie masło włożyć do rondla, dodać cukier puder i trochę wody tak ok 1/2 szklanki. Gdy masło z pudrem i wodą jest już puszyste dodać kakao i zmiksować. Odwinąć lekko roladę z ręcznika i delikatnie oderwać papier.. Ciasto nasączyć przygotowanym ponczem, posmarować dżemem (u mnie to były powidła śliwkowe) Na to rozsmarować przygotowany krem kakaowy, z brzegu ułożyłam drylowane wiśnie, można też zamiast wiśni położyć pasek dżemu wzdłuż krótszego boku. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe zwinąć delikatnie w rulon. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem i udekorować wg uznania.