Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada jest bardzo delikatna, mięciutka. Bazą kremu jest dżem porzeczkowy, więc nie potrzebujemy owoców. Rolada pięknie wygląda, zachęcam do zrobienia
blacha piekarnikowa, blender, mikser, ściereczka
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119052
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8838
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3201
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2850
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119052
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8838
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3201
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2850
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier-chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Miksujemy chwilę, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka.
Gorący biszkopt wykładamy na ściereczkę, ściągamy papier i zawijamy gorący biszkopt razem ze ściereczką. Studzimy.
KREM PORZECZKOWY
Dżem blendujemy na gładki mus, podgrzewamy np w mikrofali ale tak by nie był wrzący i dodajemy żelatynę-mieszamy dokładnie i studzimy.
Śmietankę ubijamy, gdy zacznie gęstnieć ale nie będzie jeszcze całkowicie ubita dodajemy serek mascarpone i cukier puder.
Miksujemy do zgestnienia i dodajemy na koniec przestudzony dżem z żelatyną-miksujemy chwilkę na najwyższych obrotach.
***warto spróbować czy odpowiada nam słodycz kremu, ponieważ różne są dżemy-jedne bardziej kwaskowe, inne słodsze, jeśli jest mało słodki to dodajemy więcej cukru pudru.
***Polecam sobie też odłożyć przed dodaniem dżemu trochę kremu do dekoracji
Biszkopt rozwijamy, wykładamy na niego krem i zwijamy pomagając sobie ściereczką. odsyłam do filmu
Roladę dekorujemy według własnego uznania, ja posmarowałam ją kremem białym, udekorowałam też porzeczkowym i małymi bezikami.
Rolada powinna poleżeć w lodówce na pewno kilka godzin żeby wszystko się stężało i przegryzło.