Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obłędne. Tak, to idealne słowo - czekoladowy biszkopt, puszysty waniliowy krem, malinowy dżem, wiórki czekoladowe, maliny. A to wszystko polane sosem czekoladowym. Naprawdę można się rozpłynąć. :)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4425
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12023
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6839
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4425
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12023
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6839
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5620
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać cukry, zmiksować krótko Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Zaraz potem bezpośrednio do masy przesiać mąkę, zmiksować, dodać przesiane kakao i proszek do pieczenia i zmiksować. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić masę na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut, ciasto nie powinno być przypieczone na brzegach. ( ja miałam termoobieg nastawiony na 170 stopni, piekłam około 13 minut). W czasie kiedy biszkopt się piecze, przygotowujemy ściereczkę kuchenną, którą posypujemy cukrem pudrem. Kiedy ciasto jest już gotowe, wyjmujemy je z pieca, od razu delikatnie odrywamy papier do pieczenia i wykładamy je na posypaną ściereczkę. Zwijamy ciasto razem z tkaniną i pozostawiamy tak do ostygnięcia.
Do garnka wlać 300 ml mleka i zagotować. W pozostałych 200 ml rozpuścić budyń i dodać do tych 300 ml mleka kiedy zacznie się gotować. Ogień zmniejszyć, mieszać łyżką i zagotować. Odstawić i czekać, aż budyń będzie całkowicie zimny. Kiedy tak się już stanie ucieramy mikserem ciepłe, miękkie masło razem z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce zimny budyń. Dżem malinowy przesmażyć na patelni. Ciasto rozwijamy, smarujemy dżemem, następnie wykładamy masę (3/4 masy) i delikatnie, powoli zawijamy. Resztką kremu smarujemy całe, zawinięte ciasto. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi i malinami i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Kiedy będziemy podawać ciasto warto polać je czekoladowym sosem.