Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada według przepisu Pani Jadzi;) troszkę po mojemu doprawiona;)
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2667
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 479
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 203
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6470
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 389
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2667
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 479
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 203
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 6470
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 389
Składniki
Nadzienie; Jabłka obieramy. ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku < lecz trochę go musimy pozostawić aby jabłka nie były bardzo suche. Nadmiar soku wsiąknie też w rodzynki>. Do startych jabłek dodajemy rodzynki, cukier waniliowy oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. <Z tym że z jednej strony tej dłuższej nie nie smarujemy nadzieniem do końca pozostawiamy około 1 - 1,5 cm wolnego miejsca. W wolne miejsce wlejemy masę biszkoptową < wolne miejsce zostawiam po to aby przy zwijaniu nadzienie nie wyszło z ciasta>.
Biszkopt; Jajka, cukier oraz kilka kropli aromatu waniliowego ubijamy na puszystą masę. Powoli dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy ocet. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na masę jabłkową i rozprowadzamy po całej formie.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy na termoobiegu przez 20 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku przez jakieś 10 minut. Następnie otwieramy piekarnik przykrywamy ciasto ściereczką i wyciągamy. Najlepiej odwrócić formę do góry dnem na ściereczkę. Ściągnąć papier do pieczenia <powinien odejść od nadzienia bez problemu>. Następnie zaczynamy zwijać roladę. Zaczynamy zwijać dłuższą stronę do której nadzienie było nałożone do samego końca i zwijamy. Zwiniętą roladę owijamy ściśle ściereczką i pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Gdy ciasto stygnie., szykujemy lukier. Lukier; Wyciskamy sok z połowy cytrynu i dodajemy do niego około pól szklanki cukru pudru <ilość zależy od gęstości, jeśli jest rzadki musimy dodać więcej cukru >. Dokładnie mieszamy, aż rozbijemy wszystkie grudki. Lukier powinien być dość gęsty. Ostudzone ciasto polewamy równomiernie lukrem i posypujemy kolorową posypką. Wstawiamy na parę minut do lodówki by lukier zastygł.