Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybka w wykonaniu rolada. Przygotujecie ją układając cieniutkie plastry jabłek i zalewając miodowym biszkoptem. Po upieczeniu zwijamy, posypujemy cukrem pudrem. Prościej być nie może.
Na koniec lata przepis na fermentowaną lemoniadę. Lekko musująca, orzeźwiając...
Odsłon: 201
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 241
Na koniec lata przepis na fermentowaną lemoniadę. Lekko musująca, orzeźwiając...
Odsłon: 201
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 241
Składniki
Obrane jabłka pokroiłam w cienkie plastry tarczą w robocie kuchennym.
Papier do pieczenia spryskałam tłuszczem w sprayu, następnie ułożyłam plastry jabłek i posypałam cynamonem.
Mąkę i proszek do pieczenia umieściłam w przesiewaczu.
Żółtka oddzielam od białek. Białka z solą ubijam na sztywną pianę. Ciągle miksując dodaję po jednym żółtku. Nadal miksując dodaję stopniowo miód i olej. Chwilę miksuję. Następnie dodaję skrobię (skrobia utrwali masę miodowo - jajeczną) , mieszam łopatką silikonową. Przesiewam mąkę z proszkiem i dokładnie mieszam łopatką.
Miodowy biszkopt równomiernie rozprowadzam na przygotowanych jabłkach. Ciasto piekę w 175°C przez 10-15 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone.
Podczas pieczenia rolady przygotowuję papierowe ręczniki, na które będę wykładać roladę. Ręczniki posypuję obficie cukrem pudrem, aby ciasto nie przykleiło się do ręczników. Upieczone ciasto przekładam na papierowe ręczniki. Gorące ciasto zwijam w roladę
Po 15 minutach roladę rozwijam z ręczników. przekładam na tacę i posypuję cukrem pudrem.