Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na roladę jabłkową jest inspirowany recepturą na tradycyjny strudel bawarski, który składa się z supercienkiego ciasta, soczystych jabłek, cynamonu i rodzynek. Czasem używa się też różnych orzechów i doprawia rumem.
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 21171
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 21171
Składniki
Roztop masło na patelni na średnim ogniu i dodaj bułkę tartą. Podsmażaj ją, cały czas mieszając, aż się zarumieni. Zdejmij z ognia i ostudź. Wymieszaj cukier i cynamon, a następnie dodaj do bułki tartej i dobrze wymieszaj. Odłóż na bok. Namocz rodzynki w rumie lub letniej wodzie przez około 10 minut, aby zmiękły.
Obierz jabłka, wydrąż, pokrój na ćwiartki, a następnie w plasterki. Zalej jabłka sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Poza tym cytryna nada ciekawej kwaskowości owocom. Dodaj odsączone rodzynki do jabłek i dobrze wymieszaj.
Rozpuść masło w garnku. Na ściereczce rozłóż pierwszy płat ciasta i posmaruj go masłem. Układaj na sobie kolejne warstwy ciasta, smarując każdy masłem. Na cieście rozłóż uprażoną bułkę tartą z masłem, a na to wyłóż jabłka (na części z krótszym bokiem) tak, aby znalazły się tylko na jednej połowie ciasta. Zacznij zwijanie rolady od strony z jabłkami. Ciasno zwijaj ciasto do środka wspomagając się ściereczką. Wyłóż roladę na dużą blachę do pieczenia (długość 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch posmaruj resztą rozpuszczonego masła i wstaw ciasto do pieca nagrzanego do 200°C. Piecz około 30-40 minut, aż skórka zmienni kolor na złoty. Wyjmij roladę z pieca, ostudź, posyp cukrem pudrem i podawaj.