Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jagody to jedne z najbardziej lubianych owoców – zarówno w jedzeniu, jak i w zbieraniu. Po każdorazowym wypadzie do lasu warto przygotować świeże i lekkie ciasto z ich wykorzystaniem. Taka właśnie jest rolada jagodowa – prosta i szybka w wykonaniu, a niezwykle orzeźwiająca i słodka.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 213
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 60
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 123
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 213
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 60
Składniki
Przygotuj biszkopt. Jajka ubij w całości na jasną i puszystą pianę. Pod koniec dodaj partiami cukier i dalej ubijaj przez kolejne 7 minut.
Do masy jajecznej dodawaj partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając delikatnie szpatułką do całkowitego połączenia składników i wchłonięcia ewentualnych kieszeni z mąki.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią ciasto i uformuj prostokąt o wymiarach ok. 18 cm x 13 cm. Piecz przez 15 minut.
Gorący biszkopt przenieś na lniany ręcznik, zdejmij papier do pieczenia i zwiń w rulon. Schładzaj w temperaturze pokojowej przez ok. godzinę.
Przygotuj syrop cytrynowy. Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej miseczce do połączenia składników. Odstaw.
Przygotuj krem. Rozpuść żelatynę we wrzątku i pozostaw do ochłodzenia. Masło delikatnie ogrzej, by było miękkie. Utrzyj je z cukrem pudrem na puszystą masę.
W drugiej misce ubij na sztywno śmietanę. Dodawaj ją partiami do masła, cały czas mieszając.
W blenderze rozdrobnij jagody. Możesz je przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek, ale nie jest to konieczne. Jagody dodaj do kremu. Na koniec wlej zimną już żelatynę. Wszystko wymieszaj razem, a potem wstaw do lodówki.
Po schłodzeniu biszkoptu, delikatnie go rozwiń z ręcznika. Wierzch posmaruj syropem cytrynowym. Wewnątrz rozsmaruj krem jagodowy, pozostawiając 1 cm wolnego miejsca na krótszym boku. Zwiń biszkopt ponownie w roladę i owiń ją folią spożywczą. Wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godzin do stężenia kremu. Roladę jagodową podawaj na zimno, posypaną cukrem pudrem.