Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada kajmakowa to pyszne miodowe ciasto o miękkiej konsystencji, a do tego przekładane jest puszystym kremem krówkowym. Idealne na sezon jesienno-zimowy, a także jako świąteczny wypiek.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5424
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29634
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5424
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29634
Składniki
Masło, cukier i miód przełóż do niewielkiego garnka. Podgrzewaj na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia się składników. Co jakiś czas mieszaj, aby miód i cukier się nie przypaliły. Kiedy składniki się połączą, dodaj kwaśną śmietanę i sodę. Energicznie wymieszaj rózgą i doprowadź do wrzenia. Od tego momentu gotuj jeszcze 1-2 minuty i odstaw do wystudzenia.
Kiedy masa będzie jeszcze ciepła, ale nie gorąca, dodaj dwa jajka. Zmiksuj krótko. Ciasto przelej na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 10-12 minut aż się zarumieni.
Po upieczeniu przełóż ciasto miodowe na ściereczkę, delikatnie obracając je. Zawiń, kiedy będzie jeszcze gorące. Poczekaj aż ostygnie.
Masę krówkową zmiksuj z mascarpone. Przełóż mocno schłodzoną śmietankę. Ubijaj na wysokich obrotach aż całość zrobi się sztywna.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Delikatnie rozłóż ciasto i wyłóż na nie przygotowany krem. Na środek wyłóż przez całą długość ciasta połowę rozpuszczonej czekolady. Zawiń roladę. Pozostałą czekoladę rozsmaruj na wierzchu i przełóż roladę kajmakową do lodówki do stężenia.