Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekna, dekoracyjna i przepyszna- czego chciec wiecej? Moze byc oryginalnym prezentem dla bliskiej nam osoby :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113094
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 490
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 828
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 616
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113094
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 490
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 828
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 616
Składniki
KREM: Z pol litra mleka odlac pol szklanki, pozostale mleko wlac do garnka, dodac cukier i zagotowac. W miedzyczasie obie maki pomieszac, dodac pol szklanki mleka i wymieszac, tak, aby nie bylo grudek. Gdy mleko zacznie sie gotowac, powoli wlewac do niego rozrobione maki z mlekiem, ugotowac budyn. Do ugotowanego, goracego budyniu dodac czekolade i dobrze wymieszac, by uzyskac jednolita mase. Wystudzic. Margaryne (maslo) ubic na puch, dodawac powoli (po jednej lyzce) wystudzony budyn i miksowac- masa ma byc jednolita. Odstawic do lodowki.
KWIATY: Papier do pieczenia przyciac do wymiarow duzej blachy z piekarnika. Bialko ubic z cukrem pudrem (krotko, ok 30 s), dodac make i margaryne, dobrze zmiksowac. Mase podzielic na 3 czesci (zaleznie od tego, ile mamy barwnikow) i do kazdej dodac po odrobinie barwnika. Jesli korzystamy z barwnikow w plynie, dodajemy odrobine wiecej maki. Mieszamy dokladnie kazda z mas i rozpoczynamy malowanie po papierze- malym pedzelkiem malujemy wzory na papierze, dokladnie nanoszac kolory. Papier wkladamy na okolo 20 minut do zamrazarnika, by masa sie zamrozila.
BISZKOPT: Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywna piane. Do zoltek dodac cukier i ubijac, az masa bedzie puszysta. Dodac zoltka do bialek, wymieszac. Dodawac po lyzce maki i wymieszac. Wyjac papier z zamrazarnika, polozyc na blasze, wylac na niego ciasto i DELIKATNIE rozsmarowac (tak, by nie uszkodzic dekoracji). Piec ok 10 min w temperaturze 180 stopni- biszkopt ma sie leciutko zarumienic, nie za mocno. Ciasto wyjac i razem z papierem zawinac w mokra sciereczke. Po 10 minutach rolade odwinac, DELIKATNIE zdjac papier i ponownie zawinac rolade w wilgotna sciereczke- pozsotawic do calkowitego wystudzenia. Ciasto odwinac, zdjac sciereczke, posmarowac je dokladnie przygotowanym wczesniej kremem i zawinac w rolade- polozyc "szwem" do dolu, by sie nie rozkleila.