Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samo ciasto robi się przez 15 minut + 2 godziny zajmuje chłodzenie w zamrażarce. Po tym czasie pyszne ciasto jest gotowe do podania. Idealne na każdą okazję również na święta.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13260
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2593
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3742
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4754
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13260
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2593
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3742
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4754
Składniki
Ciasto francuskie tniemy na cienkie paski. Pieczemy w 200°C przez 10 minut. Paluszki studzimy na kratce.
Śmietankę ubijamy z mlekiem skondensowanymi i wanilią. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Spód smarujemy łyżką śmietany układamy warstwę paluszków, smarujemy cienką warstwą śmietany. Układamy 3-4 warstwy, ale zostawiamy 2 łyżki śmietany i 3-4 paluszki - będą potrzebne do wykończenia ciasta. Ciasto szczelnie owijamy folią spożywczą i odkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Schłodzone ciasto smarujemy odłożoną śmietaną, i obsypujemy ze wszystkich stron pokruszonymi paluszkami. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem do chleba/ciasta i podajemy z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. Porady: Do bitej śmietany można dodać skórki z cytrusów np. cytryny, pomarańczy lub limonki.