Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samo ciasto robi się przez 15 minut + 2 godziny zajmuje chłodzenie w zamrażarce. Po tym czasie pyszne ciasto jest gotowe do podania. Idealne na każdą okazję również na święta.
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 288
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 383
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 88
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 394
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 288
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 383
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 88
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 394
Składniki
Ciasto francuskie tniemy na cienkie paski. Pieczemy w 200°C przez 10 minut. Paluszki studzimy na kratce.
Śmietankę ubijamy z mlekiem skondensowanymi i wanilią. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Spód smarujemy łyżką śmietany układamy warstwę paluszków, smarujemy cienką warstwą śmietany. Układamy 3-4 warstwy, ale zostawiamy 2 łyżki śmietany i 3-4 paluszki - będą potrzebne do wykończenia ciasta. Ciasto szczelnie owijamy folią spożywczą i odkładamy do zamrażarki na 2 godziny. Schłodzone ciasto smarujemy odłożoną śmietaną, i obsypujemy ze wszystkich stron pokruszonymi paluszkami. Ciasto kroimy ząbkowanym nożem do chleba/ciasta i podajemy z filiżanką gorącej kawy lub herbaty. Porady: Do bitej śmietany można dodać skórki z cytrusów np. cytryny, pomarańczy lub limonki.