Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poniższy przepis jest na dwie pyszne makowe rolady. Rolady są polane polewą czekoladową i posypane rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz kolorową posypką.
Polecam.
Odsłon: 1226
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1137
Polecam.
Odsłon: 1226
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1660
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1137
Składniki
Wykonanie masy makowej: Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.
Wykonanie ciasta: Masło rozpuszczamy w małym rondelku, studzimy. Drożdże rozkruszamy i mieszamy ze śmietaną i cukrem. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i dodatkowo 2 żółtka. Wlewamy ostudzone masło i dodajemy zaczyn drożdżowy, oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto do momentu kiedy ciasto będzie odchodzić od dłoni i miski. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 90 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej części wałkujemy prostokątny placek o grubości pół centymetra. Każdy rozwałkowany placek smarujemy białkiem i na posmarowany białkiem placek rozsmarowujemy równo masę makową robiąc po bokach placka margines 2 cm bez masy makowej. Tak przygotowane placki ciasta zwijamy w roladę zawijając końce pod spód. Każdą roladę zawijamy luźno w papier do pieczenia, końcówki podwijamy pod spód i przenosimy na blachę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte rolady pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 40 minut. Z upieczonych rolad zdejmujemy papier i odstawiamy je do całkowitego ostudzenia. Ostudzone lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową i posypujemy skórką pomarańcza lub posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Polewa czekoladowa: masło rozpuszczamy w małym rondelku. Do rozpuszczonego masła dodajemy rozdrobnioną czekoladę, całość mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Smacznego !!!