Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7070
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 362
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13408
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2685
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7070
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 362
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13408
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2685
Składniki
Mak płuczemy zimną wodą i dobrze osączamy. Następnie mak przekładamy do garnka i zalewamy 0,75 l gorącego mleka. Po 15 min. garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy ok. 25 min. Mleko powinno być prawie całkowicie wchłonięte przez mak.
Następnie mak mielimy dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem o najmniejszych otworach.
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód. Wrzucamy bakalie. Ja dodaję orzechy, migdały, suszone śliwki i morele oraz rodzynki.
Wszystko to dodać do zmielonego maku. Następnie dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Można też wlać kieliszek rumu albo koniaku.
Teraz przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki wlewamy roztopione i schłodzone masło, jajka, cukier i drożdże rozmieszane z drożdżami. Wyrobić ciasto.
Ja lubię małe makowce, więc ciasto dzielę na dwie części. Należy je rozwałkować w kształcie prostokąta i posmarować białkiem. Nakładamy masę makową i zawijamy w rulon. Dokładnie zlepiamy końce.
Następnie zawijamy je luźno w papier do wypieków, przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ca 1 godz.
Pieczemy w 175 st. C przez ca 50 min.
PO wystudzeniu dekorujemy wg uznania.