Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 595
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 782
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 292
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 595
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 782
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 292
Składniki
Mak płuczemy zimną wodą i dobrze osączamy. Następnie mak przekładamy do garnka i zalewamy 0,75 l gorącego mleka. Po 15 min. garnek stawiamy na ogniu i podgrzewamy ok. 25 min. Mleko powinno być prawie całkowicie wchłonięte przez mak.
Następnie mak mielimy dwa lub trzy razy w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem o najmniejszych otworach.
W rondelku rozpuszczamy masło, cukier i miód. Wrzucamy bakalie. Ja dodaję orzechy, migdały, suszone śliwki i morele oraz rodzynki.
Wszystko to dodać do zmielonego maku. Następnie dodać żółtka i ubitą pianę z białek. Można też wlać kieliszek rumu albo koniaku.
Teraz przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki wlewamy roztopione i schłodzone masło, jajka, cukier i drożdże rozmieszane z drożdżami. Wyrobić ciasto.
Ja lubię małe makowce, więc ciasto dzielę na dwie części. Należy je rozwałkować w kształcie prostokąta i posmarować białkiem. Nakładamy masę makową i zawijamy w rulon. Dokładnie zlepiamy końce.
Następnie zawijamy je luźno w papier do wypieków, przekładamy na blaszkę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ca 1 godz.
Pieczemy w 175 st. C przez ca 50 min.
PO wystudzeniu dekorujemy wg uznania.