Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta rolada pistacjowa to wariacja na temat popularnego deseru Pavlova. Jest lekka, miękka, a jednocześnie chrupiąca, rozpływając się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa. Deser jest obłędnie smaczny w swojej podstawowej formie, ale jeśli chcesz przełamać słodycz bezy i pistacjowego kremu, udekoruj smakołyk świeżymi malinami.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj miksowanie, aż uzyskasz błyszczącą pianę. Na koniec dodaj mąkę, sok z cytryny i delikatnie wymieszaj łyżką. Dużą, czarną blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia tak, aby trochę wystawał poza blaszkę. Rozprowadź równą warstwę ubitej piany, wyrównaj i wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz następne 15 minut.
Upieczoną bezę wyjmij z piekarnika, odczekaj 5-10 minut, po czym ostrożnie oderwij boki papieru, przełóż bezę na deskę i odstaw na ok. 15 minut, aby przestygła. Jeśli chcesz mieć pewność, że beza nie będzie przesuszona, przykryj ją wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw do przestudzenia.
W tym czasie ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Na koniec wsyp drobno startą czekoladę i pastę pistacjową, wymieszaj. W razie potrzeby dodać trochę cukru pudru lub odrobinę soku z cytryny. Wyłóż krem na upieczonej bezie i ładnie rozprowadź. Rozsyp połowę posiekanych pistacji na krem i zwiń roladę. Schładzaj roladę pistacjową w lodówce, a przed podaniem posyp drugą połową posiekanych pistacji.