Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada śmietankowa to świetna propozycja deseru na lato – jest słodka, lekka i kremowa. To ciasto, które sprawdzi się zarówno na co dzień, do niedzielnej kawy, jak i od święta.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 214
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34110
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 512
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3270
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 214
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34110
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 512
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3270
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce ubij jajka i żółtko ze szczyptą soli. Dodaj cukier, cały czas ubijając, do uzyskania błyszczącej i sztywnej piany. Wsypuj porcjami przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając szpatułką.
Masło klarowane wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Delikatnie je podgrzej do temperatury pokojowej. Wlej do niego ok. jedną szklankę ciasta biszkoptowego i dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników. Przelej mieszankę z powrotem i krótko wmieszaj.
Blachę od piekarnika posmaruj masłem i przyklej do niej papier do pieczenia. Wylej na nią ciasto i równomiernie rozprowadź.
Piekarnik nagrzej do 180 st. Celsjusza i piecz biszkopt przez 10-15 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź przez minutę.
Przykryj biszkopt ręcznikiem kuchennym i odwróć blachę, przewracając ciasto na drugą stronę. Zwiń je w roladę z ręcznikiem i połóż na łączeniu. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie. Śmietankę wlej do miski. Jedną łyżkę przelej do żelatyny, by ją lekko ochłodzić. Pozostałą ubij na sztywno za pomocą wysokich obrotów miksera. Dodaj żelatynę i krótko wmieszaj ją do kremu.
Ostudzony biszkopt rozwiń i nałóż do niego cienką warstwę kremu, pozostawiając ok. 2 cm wolnego brzegu z dłuższej strony. Zwiń ciasto i usuń ręcznik. Możesz ponownie je owinąć w ręcznik lub folię, by zachowało kształt w czasie chłodzenia w lodówce przez następne kilka godzin.
Końce rolady śmietankowej odetnij, by wyglądała schludnie. Podaj ciasto posypane cukrem pudrem i z ulubionymi owocami sezonowymi.