Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada wielkanocna bez pieczenia, którą zrobicie z zaledwie 6 składników. Uda się nawet kulinarnym laikom. Całość prac nad ciastem sprowadza się do oddzielnego wymieszania składników na czekoladową i kokosową masę oraz zwinięcia rolady. Roladę wielkanocną warto przygotować minimum dzień przed świętami. Ciasto powinniśmy schładzać minimum przez noc w lodówce.
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 28893
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2198
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 28893
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2198
Składniki
Zacznij od przygotowania masy czekoladowej. Herbatniki rozdrobnij w malakserze lub przesyp maślane ciasteczka do woreczka strunowego i pokrusz je przy użyciu wałka.
Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, kakao i cukier puder. Składniki podgrzewaj do momentu połączenia składników. Na koniec dodaj pokruszone ciasteczka. Składniki wymieszaj.
Przygotuj masę kokosową. Do miski przełóż miękkie masło. Dodaj cukier puder. Składniki zmiksuj na puszysty krem. Pod koniec miksowania dodaj wiórki kokosowe. Składniki wymieszaj do połączenia.
Na papier do pieczenia wyłóż masę czekoladową. Rozprowadź ją na płasko tworząc prostokąt (masę możesz ugnieść dłońmi lub przykryć papierem i rozwałkować wałkiem).
Na masę czekoladową wyłóż masę kokosową (możesz odłożyć 2 łyżki masy do dekoracji). Masę kokosową rozprowadź po powierzchni czekoladowej masy zachowując po 3 cm marginesu od dłuższych boków.
Zwiń roladę zaczynając od dłuższego boku. Na koniec gotową roladę wielkanocną obtocz w wiórkach kokosowych. Opcjonalnie możesz ozdobić ją również pozostałą resztką kremu kokosowego.
Roladę wielkanocną schładzaj przez noc w lodówce.