Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada wielkanocna bez pieczenia, którą zrobicie z zaledwie 6 składników. Uda się nawet kulinarnym laikom. Całość prac nad ciastem sprowadza się do oddzielnego wymieszania składników na czekoladową i kokosową masę oraz zwinięcia rolady. Roladę wielkanocną warto przygotować minimum dzień przed świętami. Ciasto powinniśmy schładzać minimum przez noc w lodówce.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27436
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27436
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Zacznij od przygotowania masy czekoladowej. Herbatniki rozdrobnij w malakserze lub przesyp maślane ciasteczka do woreczka strunowego i pokrusz je przy użyciu wałka.
Do rondelka wlej mleko, dodaj masło, kakao i cukier puder. Składniki podgrzewaj do momentu połączenia składników. Na koniec dodaj pokruszone ciasteczka. Składniki wymieszaj.
Przygotuj masę kokosową. Do miski przełóż miękkie masło. Dodaj cukier puder. Składniki zmiksuj na puszysty krem. Pod koniec miksowania dodaj wiórki kokosowe. Składniki wymieszaj do połączenia.
Na papier do pieczenia wyłóż masę czekoladową. Rozprowadź ją na płasko tworząc prostokąt (masę możesz ugnieść dłońmi lub przykryć papierem i rozwałkować wałkiem).
Na masę czekoladową wyłóż masę kokosową (możesz odłożyć 2 łyżki masy do dekoracji). Masę kokosową rozprowadź po powierzchni czekoladowej masy zachowując po 3 cm marginesu od dłuższych boków.
Zwiń roladę zaczynając od dłuższego boku. Na koniec gotową roladę wielkanocną obtocz w wiórkach kokosowych. Opcjonalnie możesz ozdobić ją również pozostałą resztką kremu kokosowego.
Roladę wielkanocną schładzaj przez noc w lodówce.