Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada jest biszkoptowa, więc pyszna i delikatna, a nadzienie... wiadomo, jak ktoś lubi bitą śmietanę:)
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 86
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 72
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 86
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 72
Składniki
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu daję ocet, mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając 2-3 łyżki białego ciasta. Do pozostałego ciasta dodaję kakao i mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam poprzeczne ciemne paski na białym cieście.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C na 25 min. Piekę na obu grzałkach. Wyjmuję na deskę ze ściereczką, odwracam ciasto do góry dnem, by paski znalazły się na wierzchu. Zwijam razem ze ściereczką i odstawiam by dobrze wystygło. Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję kakao i mieszam. Ciasto rozwijam ze ściereczki i wykładam masę.
Trochę masy zostawiam do udekorowania. Zwijam całość. Pozostawioną masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na środku rolady. Na każdym kleksie kładę kawusie własnej roboty. Przepis na kawusie znajdziecie tu: https://smaker.pl/przepis-kawusie,20273.html