Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis jak przygotować roladę z bitą śmietaną, oraz krótki film.
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 118
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 451
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 118
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 451
Składniki
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Przy pomocy ręcznego elektrycznego robota utrzeć żółtka z połową cukru na puszystą masę. Z białek ubić sztywną pianę , dodając powoli pozostały cukier. Ubita pianę przełożyć do wcześniej masy z żółtek. Mąki wymieszać z kakao wsypać po brzegach miski i dokładnie wymieszać. Dużą blachę ok 30x35 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto biszkoptowe rozprowadzić równomiernie na papierze. Włożyć blachę do piekarnika na środkowy poziom i piec przez 8-10 minut. Upieczony biszkopt przekładamy na wilgotną ściereczkę i zwijamy w rulon. Jak ostygnie delikatnie rozwijamy, dajemy ulubiony krem i ponownie zwijamy.
Śmietanę z dodatkiem cukru i śmietan fixu ubić na sztywno odłożyć na chwile do lodówki. Po schłodzeniu zwijać roladę posypując gorzką czekoladą. Gorzka czekolada doskonale się nadaje do słodkich deserów. Dobrze się ja trze bo nie rozpuszcza się szybko w rękach, oraz nie kruszy się podczas tarcia na tarce. Startą czekoladą posypać przed zwinięciem bitą śmietanę. Oraz po obłożeniu śmietana mocno posypać czekoladą. Rolada jest naprawdę pyszna , można nawet ją nazwać Rolada z bitą śmietana i czekoladą.