Przepis dostałam kiedyś od mojej siostry. Jest prosty i szybki. Często gości na naszym stole do kawki:) Idealny dla niezapowiedzianych gości.
rolada z bitą śmietaną
Składniki
- jajka, 5 szt.
- cukier, 3 łyżki
- mąka, 6 łyżek
- śmietana najlepiej 36% (nie potrzeba fixu), 2 małe op.
- cukier puder
Składniki
- jajka, 5 szt.
- cukier, 3 łyżki
- mąka, 6 łyżek
- śmietana najlepiej 36% (nie potrzeba fixu), 2 małe op.
- cukier puder

Etapy przygotowania
Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka. Mąkę przesiać i dodać, ale już nie miksować tylko wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na dużą blachę znajdującą się w piekarniku. Oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w 180 stopniach. Ja z termoobiegiem nastawiam mniejszą temp.
Śmietany ubić mikserem. Dodać cukier puder według uznania żeby śmietana była słodka. Gdy ciasto przestygnie wyłożyć na nie śmietanę. Można też położyć pasek wcześniej przygotowanej dowolnej galaretki. Następnie tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Ja zwijam z papierem dokąd się da, bo wtedy łatwiej ciasto odchodzi od papieru i nie rozwala się.
Roladę włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Przepis w Waszym wykonaniu (19)


Komentarze do przepisu (18)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 166
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 166



Składniki
- jajka, 5 szt.
- cukier, 3 łyżki
- mąka, 6 łyżek
- śmietana najlepiej 36% (nie potrzeba fixu), 2 małe op.
- cukier puder
Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka. Mąkę przesiać i dodać, ale już nie miksować tylko wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na dużą blachę znajdującą się w piekarniku. Oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w 180 stopniach. Ja z termoobiegiem nastawiam mniejszą temp.
Śmietany ubić mikserem. Dodać cukier puder według uznania żeby śmietana była słodka. Gdy ciasto przestygnie wyłożyć na nie śmietanę. Można też położyć pasek wcześniej przygotowanej dowolnej galaretki. Następnie tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Ja zwijam z papierem dokąd się da, bo wtedy łatwiej ciasto odchodzi od papieru i nie rozwala się.
Roladę włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
Proste i genialne :)
Moja w lodoweczce sie chlodzi,biszkopt Twoj,srodek moj!!! Serek mascarpone,bita smietanka i lekko zblendowane malinki z mieta niebo w gebie!
Roladka jest pyszna i niezwykle prosta :-). Nawet ja potrafiłam ją zrobić.Za przepis piątka i pozdrowienia.
napisałam w przepisie że dwie małe śmietany. Pozdrawiam
tej smietany ile dokładniej? 2x 0.5 l czy ile:P ?