Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, wilgotna rolada z aksamitnym bezpestkowym dżemem owocowym.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3056
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2748
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3382
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3056
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2748
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3382
Składniki
. Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z solą i cream of tartar ubijamy na sztywną pianę. Ciągle miksując stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy do momentu uzyskania sztywnej piany.
Olej mieszamy z mlekiem. Miksujemy żółtka z ekstraktem waniliowym. Następnie miksując na wolnych obrotach dolewamy olej wymieszany z mlekiem i przesiewamy mąkę wymieszaną ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
Około 1/3 sztywnej piany mieszamy łopatką silikonową z ciastem.
Tak przygotowane ciasto dodajemy do reszty piany i mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarowujemy. Ciasto pieczemy w 175°C przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Roladę najlepiej sprawdzić palcem czy jest upieczona. Jeśli po dotknięciu ciasto nie przylepia się do palca, to znaczy, że jest upieczone
Upieczoną roladę studzimy na papierze na którym się piekła.
Zimny biszkopt przekładamy na matę silikonową, zdejmujemy papier, na którym się piekł i smarujemy dżemem. Zwijamy roladę, przekładamy na tacę i posypujemy proszkiem z malin.