Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiwi w waniliowej bitej śmietanie i delikatnym biszkopcie. Owoce kiwi powinny być dojrzałe.
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9331
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1969
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3991
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 500
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 260
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 348
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9331
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1969
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3991
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 500
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 260
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 348
Składniki
Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blachę, wyrównać. U mnie wyszło ok. 35 X 30 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować). Gdy ostygnie zdjąć pergamin. Masa. Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy. Ubić na sztywno. Ciasto posmarować masą, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg. Wzdłuż jednego brzegu układamy kawałki kiwi jedno przy drugim. Zwijamy roladę i owijamy w lekko wilgotną ściereczkę. Schładzamy w lodówce kilka godzin.
Potem dekorujemy resztą bitej śmietany zabarwionej sokiem lub barwnikiem.