Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiwi w waniliowej bitej śmietanie i delikatnym biszkopcie. Owoce kiwi powinny być dojrzałe.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12698
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1439
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13869
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5798
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12698
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1439
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13869
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5798
Składniki
Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blachę, wyrównać. U mnie wyszło ok. 35 X 30 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować). Gdy ostygnie zdjąć pergamin. Masa. Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy. Ubić na sztywno. Ciasto posmarować masą, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg. Wzdłuż jednego brzegu układamy kawałki kiwi jedno przy drugim. Zwijamy roladę i owijamy w lekko wilgotną ściereczkę. Schładzamy w lodówce kilka godzin.
Potem dekorujemy resztą bitej śmietany zabarwionej sokiem lub barwnikiem.