Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiwi w waniliowej bitej śmietanie i delikatnym biszkopcie. Owoce kiwi powinny być dojrzałe.
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 12
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 9
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65174
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 712
Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 82
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 12
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 9
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 65174
Flaczki z soczewicą to danie niezwykle pożywne, które może stanowić samodziel...
Odsłon: 712
Popularnym daniem kuchni małopolskiej są hulajdy. To niewielkie, okrągłe klus...
Odsłon: 82
Składniki
Blacha od piekarnika 40 X 30 cm, wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blachę, wyrównać. U mnie wyszło ok. 35 X 30 cm. Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC. Ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia (dzięki wilgotnym ściereczkom ciasto będzie delikatnie wilgotne i będzie je można łatwo rolować). Gdy ostygnie zdjąć pergamin. Masa. Zimną śmietanę ubić prawie na sztywno, dodać oba cukry i fixy. Ubić na sztywno. Ciasto posmarować masą, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg. Wzdłuż jednego brzegu układamy kawałki kiwi jedno przy drugim. Zwijamy roladę i owijamy w lekko wilgotną ściereczkę. Schładzamy w lodówce kilka godzin.
Potem dekorujemy resztą bitej śmietany zabarwionej sokiem lub barwnikiem.