Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne puszyste ciasto i ogromne pole do popisu w kwestii dodatków, nadzienia, dekoracji. Praktycznie każdy owoc się nada jako dekoracja lub nadzienie. Podobnie dekoracja może być z cukru pudru, polewy lub kremu.
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 26
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7988
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 96
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 26
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7988
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 96
Składniki
Białka z solą ubijam na sztywną masę, następnie dodaję cukier. Powoli mieszam dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. W międzyczasie robię krem. Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem wanilinowym. Osobno ubijam serek na gładką masę. Powoli dodaję serek do śmietany.
Ostudzone ciasto smaruję dżemem (np. borówkowym) a następnie kremem. Jeżeli na wierzchu rolada ma być pokryta kremem zostawiam sobie zapas. Taką roladę zawijam i wkładam do lodówki.
Przed podaniem dekoruję kremem, polewą lub cukrem pudrem. Doskonale sprawdza się większość owoców: borówki, maliny, kiwi...