Pyszne puszyste ciasto i ogromne pole do popisu w kwestii dodatków, nadzienia, dekoracji. Praktycznie każdy owoc się nada jako dekoracja lub nadzienie. Podobnie dekoracja może być z cukru pudru, polewy lub kremu.
Rolada z kremem mascarpone
Składniki
- Ciasto
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki tortowej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem:
- 250 ml śmietany 30/36 %
- 250 gramów serka mascarpone
- 16 gramów cukru wanilinowego
- Nadzienie:
- gęsty dżem
Składniki
- Ciasto
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki tortowej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem:
- 250 ml śmietany 30/36 %
- 250 gramów serka mascarpone
- 16 gramów cukru wanilinowego
- Nadzienie:
- gęsty dżem

Etapy przygotowania
Białka z solą ubijam na sztywną masę, następnie dodaję cukier. Powoli mieszam dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. W międzyczasie robię krem. Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem wanilinowym. Osobno ubijam serek na gładką masę. Powoli dodaję serek do śmietany.
Ostudzone ciasto smaruję dżemem (np. borówkowym) a następnie kremem. Jeżeli na wierzchu rolada ma być pokryta kremem zostawiam sobie zapas. Taką roladę zawijam i wkładam do lodówki.

Przed podaniem dekoruję kremem, polewą lub cukrem pudrem. Doskonale sprawdza się większość owoców: borówki, maliny, kiwi...

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 81

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 53
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 81

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 53



Składniki
- Ciasto
- 0,5 szkl cukru
- 0,5 szkl mąki tortowej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Krem:
- 250 ml śmietany 30/36 %
- 250 gramów serka mascarpone
- 16 gramów cukru wanilinowego
- Nadzienie:
- gęsty dżem
Białka z solą ubijam na sztywną masę, następnie dodaję cukier. Powoli mieszam dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. W międzyczasie robię krem. Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem wanilinowym. Osobno ubijam serek na gładką masę. Powoli dodaję serek do śmietany.
Ostudzone ciasto smaruję dżemem (np. borówkowym) a następnie kremem. Jeżeli na wierzchu rolada ma być pokryta kremem zostawiam sobie zapas. Taką roladę zawijam i wkładam do lodówki.
Przed podaniem dekoruję kremem, polewą lub cukrem pudrem. Doskonale sprawdza się większość owoców: borówki, maliny, kiwi...
Pychota
Pyszotka:)
Piękne i pyszne ciasto 🍰