Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne puszyste ciasto i ogromne pole do popisu w kwestii dodatków, nadzienia, dekoracji. Praktycznie każdy owoc się nada jako dekoracja lub nadzienie. Podobnie dekoracja może być z cukru pudru, polewy lub kremu.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11612
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 78
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8065
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155107
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1119
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11612
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 78
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8065
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155107
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1119
Składniki
Białka z solą ubijam na sztywną masę, następnie dodaję cukier. Powoli mieszam dodając mąkę, proszek i żółtka.
Blachę (40x35) wykładam papierem do pieczenia, rozsmarowuję masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. W międzyczasie robię krem. Ubijam śmietanę na sztywno z cukrem wanilinowym. Osobno ubijam serek na gładką masę. Powoli dodaję serek do śmietany.
Ostudzone ciasto smaruję dżemem (np. borówkowym) a następnie kremem. Jeżeli na wierzchu rolada ma być pokryta kremem zostawiam sobie zapas. Taką roladę zawijam i wkładam do lodówki.
Przed podaniem dekoruję kremem, polewą lub cukrem pudrem. Doskonale sprawdza się większość owoców: borówki, maliny, kiwi...