Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam rolady za ich prostotę i lekkość oraz za to, że bezkarnie można zjeść kolejny kawałek ;) Moja dzisiejsza propozycja nie jest za słodka, jeśli więc lubicie słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru i dosłodźcie krem. Może wykorzystacie mój przepis na zbliżające się Walentynki? :)
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1738
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8280
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 716
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252801
Polecam.
Odsłon: 1382
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1738
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8280
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 716
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1252801
Polecam.
Odsłon: 1382
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę, na przemian dodajemy wodę, olej i przesianą mąkę oraz kakao, aż do wyczerpania składników. Masę łączymy z ubitymi białkami za pomocą szpatułki - delikatnie, aby piana nie opadła. Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy przez 20-25 minut. Wyciągamy blachę z piekarnika, biszkopt przekładamy razem z papierem na czystą ściereczkę, usuwamy papier i za pomocą ściereczki zwijamy biszkopt w roladę i zostawiamy go do całkowitego ostudzenia.
Krem: śmietankę ubijamy na sztywną masę, na koniec dodajemy dżem i mieszamy całość do połączenia. Opcjonalnie możemy dodać 2-3 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem pozostawiając nieposmarowany margines z każdej strony biszkoptu. Całość zwijamy i schładzamy w lodówce. Smacznego! :)