Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam rolady za ich prostotę i lekkość oraz za to, że bezkarnie można zjeść kolejny kawałek ;) Moja dzisiejsza propozycja nie jest za słodka, jeśli więc lubicie słodkie wypieki, dodajcie więcej cukru i dosłodźcie krem. Może wykorzystacie mój przepis na zbliżające się Walentynki? :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11778
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru na puszystą masę, na przemian dodajemy wodę, olej i przesianą mąkę oraz kakao, aż do wyczerpania składników. Masę łączymy z ubitymi białkami za pomocą szpatułki - delikatnie, aby piana nie opadła. Ciasto wylewamy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy przez 20-25 minut. Wyciągamy blachę z piekarnika, biszkopt przekładamy razem z papierem na czystą ściereczkę, usuwamy papier i za pomocą ściereczki zwijamy biszkopt w roladę i zostawiamy go do całkowitego ostudzenia.
Krem: śmietankę ubijamy na sztywną masę, na koniec dodajemy dżem i mieszamy całość do połączenia. Opcjonalnie możemy dodać 2-3 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszać. Ciasto rozwijamy, smarujemy kremem pozostawiając nieposmarowany margines z każdej strony biszkoptu. Całość zwijamy i schładzamy w lodówce. Smacznego! :)