Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
rolada z bitą śmietaną, serkiem i poziomkami
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4346
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7301
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85604
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4346
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7301
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85604
Składniki
ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając; ja to już robię łyżką.
Blachę najlepiej od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę biszkoptową i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 12-15 minut. Po upieczeniu,ciasto od razu przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę; zawijamy i pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.
śmietanę ubijamy, dodajemy do smaku wedle uznania cukier puder i na samym końcu serek.
przestygnięty biszkopt delikatnie rozwijamy. Smarujemy kremem , posypujemy poziomkami i zwijamy w roladę. Owijamy papierem i wstawiamy do lodówki,