Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada „Żyrafa” z bananami"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 262
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1340
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4206
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1237
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 262
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1340
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4206
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1237
Składniki
70 min • Porcja ok. 260 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 10-12 porcji
Nagrzewam piekarnik do 180°C. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier, żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszam.
Blachę wykładam papierem do pieczenia. Z masy odejmuję 4-5 łyżek ciasta i wkładam do rękawa cukierniczego (lub worka foliowego). Wyciskam na papier biały „szkielet ciasta” na wzór żyrafy. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 1-2 min.
Resztę ciasta mieszam z kakao. Ciasto kakaowe wylewam na podpieczony wzór. Piekę je ok. 10 min.
Zdejmuję papier i roluję biszkopt na ścierce. Studzę. Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej. Obtaczam w tym banany. Przekładam na pergamin i chłodzę w lodówce, by czekolada zastygła. Kremówkę ubijam z cukrem pudrem na sztywno.
Wzdłuż brzegu ciasta układam banany, całość smaruję kremówką. Znów je zwijam i chłodzę 1-2 godz.
<strong>Bernadeta Potocka z Jasła</strong>Źródło: Kobieta i życie