Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
fajnie wygląda i smakuje
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15640
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4703
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 374
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2914
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15640
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4703
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 374
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2914
Składniki
Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy mąkę, wodę, olej; miksujemy do połączenia składników. Białka z 3 łyżkami cukru ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i mieszamy łyżką.
Papier do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy nim blachę tą od piekarnika moja ma 32x36cm. 6 łyżek ciasta przekładamy do woreczka; zawiązujemy, ucinamy róg i nakładamy kontury (można wcześniej po drugiej stronie papieru sobie je narysować ja tego nie robiłam bo mi się nie chciało). Wkładamy na 3 minuty do piekarnika nagrzanego na 180st. Wyjmujemy chwilkę czekamy aż wystygnie.
W tym czasie do pozostałego ciasta dodajemy kakao; mieszamy. Wylewamy ciasto czekoladowe na blachę ze wzorem. Delikatnie rozprowadzamy ciasto aby nie zepsuć wzoru. Pieczemy w 180st 12-15 min.
I teraz najlepiej sobie przygotować druga blachę; położyć na stole przykryć czystym papierem. Upieczone ciasto chwytamy za papier i szybkim ruchem kładziemy na stole i uprzednio przygotowanej blasze z papierem. Delikatnie zdejmujemy papier i znów przykrywamy czystym; nakrywamy blachą; odwracamy tak aby wzór był pod spodem. Rolujemy, i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę z śmietan fixem ubijamy na sztywno. Ciasto rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Układamy wzdłuż banany i delikatnie ale dość ciasno zwijamy. Roladę owijamy papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny