Wypiek, który zabiera sporo czasu podczas przygotowania. Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :)
Roladki makowe w masie serowej
Składniki
- Ciasto kruche:
- 800 gram mąki
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 300 gram margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa makowa:
- 2 1/2 szklanki maku, 1 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, 1 łyżka tłuszczu
- 1 łyżka kakao, cynamon, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżki miodu, olejek migdałowy
- Masa serowa:
- 1000 gram sera ,1 1/2 szklanki cukru, 4 żółtka
- cukier waniliowy, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1/4 szklanki mleka
Składniki
- Ciasto kruche:
- 800 gram mąki
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 300 gram margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa makowa:
- 2 1/2 szklanki maku, 1 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, 1 łyżka tłuszczu
- 1 łyżka kakao, cynamon, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżki miodu, olejek migdałowy
- Masa serowa:
- 1000 gram sera ,1 1/2 szklanki cukru, 4 żółtka
- cukier waniliowy, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1/4 szklanki mleka

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C. Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam. Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady.

Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad. Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam i podgrzewam. Smażę około 5 minut. W mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny.

Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową.

Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 330
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 114
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 43

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 165
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 330
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 114
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 43

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 165



Składniki
- Ciasto kruche:
- 800 gram mąki
- 5 żółtek
- 1 jajko
- 300 gram margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka smalcu
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa makowa:
- 2 1/2 szklanki maku, 1 1/2 szklanki cukru, 4 jajka, 1 łyżka tłuszczu
- 1 łyżka kakao, cynamon, 1/2 łyżeczki sody, 2 łyżki miodu, olejek migdałowy
- Masa serowa:
- 1000 gram sera ,1 1/2 szklanki cukru, 4 żółtka
- cukier waniliowy, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C. Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam. Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady.
Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad. Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam i podgrzewam. Smażę około 5 minut. W mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny.
Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową.
Placek wygląda cudnie :)
Wspaniałe! A prezentacja bajeczna :)
Ekstra wygląda i pewnie też tak smakuje:) Uwielbiam makowce:)
Super wygląda to ciasto i na pewno jest smaczne. Uwielbiam połączenie sera i maku
Ale pysznosci , wszystko to co lubie:)