Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ciasteczka pachnące cynamonem.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 425
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 208
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 126
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 87
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2733
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 425
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 208
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 126
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 87
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2733
Składniki
Do miski wsypujemy cukier puder, sól, masło oraz wanilię i łączymy wszystko. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub zagniatamy ręcznie do połączenia wszystkich składników. Ciasto przekładamy na wycięty papier do pieczenia (ok. 25 x 35 cm ) i wałkujemy na ok. 22 x 30 cm. Białko ubijamy razem z łyżką wody i rozprowadzamy na cieście. Następnie w miseczce łączymy sypki cukier z cynamonem i równomiernie obsypujemy nim ciasto. Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasto tworząc roladę uważając, aby przy rolowaniu masa za mocno nie wypłynęła. Tak przygotowane ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 15-30 min do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodziło ( będzie się lepiej kroiło). Po tym czasie wyciągamy ciasto z folii i za pomocą ostrego noża tniemy na kawałki ok. 1-2 cm. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka i pieczemy w temp. 170 st. C przez 12-15 min. do uzyskania lekko złotego koloru. Po upieczeniu ciasteczka studzimy. W miseczce przygotowujemy lukier, łącząc cukier puder i mleko do uzyskania lekko płynnej konsystencji. Ostudzone ciasteczka pokrywamy lekko lukrem.