Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje dzisiejsze rurki przygotowane dla wnucząt wyszły bardzo smaczne, kruche, a krem po prostu rozpływał się w ustach. Polecam
garnek, łyżka drewniana, foremki , nóż, papier do pieczenia, mikser, miska ,
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1801
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1801
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 60
Składniki
Przygotowanie kremu; Szklankę mleka wlać do garnka i zagotować. Żółtka ubić z cukrem pudrem ( 3/4 szklanki )i mlekiem, dodać mąkę ziemniaczaną , sok z buraka i wymieszać trzepaczką (ubijaczką). Następnie wlać do gotującego mleka energicznie mieszając, zagotować , zdjąć z ognia i całkowicie wystudzić. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru i dodawać cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu. Wymieszać do połączenia składników. Ciasto francuskie rozwinąć, pociąć na 1,5 cm paski. Foremki w kształcie rurek natłuścić delikatnie olejem. Następnie na każdą nawijać pocięte paski , ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować każdą rozbełtanym jajkiem i oprószyć grubym cukrem lub kolorową posypką cukrową tak jak ja dzisiaj. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut na złoty rumiany kolor. Po upieczeniu całkowicie wystudzić, zdjąć z foremek i napełniać przygotowanym kremem. Smacznego
Rurki gotowe do podania.
Rurki po upieczeniu gotowe do nadziewania kremem.