Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako, że lubię eksperymentować to często zmieniam krem, którym nadziewam rurki. Tym razem z kremem karpatkowym z dodatkiem cytryny to idealny dodatek do kawy czy herbaty. A jaką masę w rurkach wy lubicie najbardziej?
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5249
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 818
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11663
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5249
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 818
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11663
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1286
Składniki
Sporządzić ciasto podstawowe. Wymieszać mąkę, jaja oraz pozostałe składniki. Ciasto zagniatać do momentu uzyskania gładkiej i aksamitnej masy. Podzielić na 5 części. Każdą rozwałkować na jednakowy placek, następnie przekładamy je tłuszczem za pomocą warstw. Rozwałkować. Schłodzić przez 30 min. Wyjąć z lodówki i ponownie wałkować. Czynność powtórzyć 7 razy. Całość ciasta podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na duży kwadratowy placek o grubości ok 3mm. Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180oC przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.
Krem karpatkowy: Żółtka, mąki rozmieszać w pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem. Po trochu dodawać budyń. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej i otartej skórki z cytryny. Ubijać na najszybszych obrotach do uzyskania puszystego, jednolitego kremu. Kremem nadziać rurki.