Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rurki z kremem, zrobione z ciasta kruchego, nadziewane kremem o smaku śmietankowym :)
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85279
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2575
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10015
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4057
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7140
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85279
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2575
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 10015
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4057
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7140
Składniki
Krem: mleko zimne 325 ml krem do karpatki 1 szt. śmietana 36 % 250 ml Do zimnego mleka wsypujemy opakowanie kremu do karpatki i miksujemy około 3-4 minuty. W osobnym pojemniku ubijamy śmietanę na sztywno. Krem łączymy z ubitą śmietaną miksując chwilę na wolnych obrotach.
Wykonanie rurek: Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy szczyptę soli i cukier waniliowy (1 opakowanie).
Do przesianej mąki wkładamy miękką kostkę masła.
Tłuczkiem do ziemniaków gnieciemy mąkę z masłem tak żeby powstała masa przypominająca kruszonkę. Dalej będziemy ciasto wyrabiać ręcznie.
Ugniatamy ciasto wlewając stopniowo śmietanę. Musimy uważać żeby nie wlać za dużo śmietany. Cały czas ugniatamy ciasto, obserwujemy jego elastyczność i jeżeli jest dobrze wyrobione, robimy taki jeden kawałek.
Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
W następnym dniu rozwałkowujemy ciasto na cienki prostokątny placek, kroimy na paski o szerokości około 1,5 centymetra.
Foremki smarujemy margaryną,posypujemy tartą bułką.
Nawijamy na nie paski ciasta.
Nawinięte ciasto na foremki (rurki) obtaczamy w cukrze. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 15-20 minut do zarumienienia się rurek.
Upieczone rurki zdejmujemy z blachy, stawiamy i studzimy.
Zimne rurki nadziewamy kremem za pomocą worka cukierniczego i plastikowej końcówki.
Smacznego !!!