Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rustykalna tarta z truskawkami w kształcie serca. Rewelacyjny deser na Walentynki. Do przygotowania tego ciasta nie będziecie potrzebowali specjalnej foremki. Wystarczy duża, prostokątna blacha do pieczenia. Zobaczcie, jakie to proste!
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy cukier puder, masło starte na tarce oraz zimną wodę. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy z niego kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Truskawki myjemy, odsączamy z nadmiaru wody, pozbywamy się szypułek. Owoce kroimy na pół i przekładamy do miski. Zasypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Całość mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na placek w kształcie serca. Na środek ciasta wykładamy owoce (zostawiamy około 5-7 cm marginesu od krawędzi). Brzegi ciasta zwijamy do środka.
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Rozbełtanym jajkiem smarujemy brzeg ciasta.
Walentynkową tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Ciasto pieczemy przez 35 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!