tort na bazie gotowanego na mleku ryżu z dodatkiem białej czekolady i galaretki cytrynowej
ryżowy tort cytrynowy
Składniki
- 1,5 szklanki ryżu
- 2,5 -3 szklanek mleka /użyłam 3,8%/
- 2 łyżki masła
- 3-5 łyżek cukru pudru /według upodobań/
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki agar agar
- 1 tabliczka białej czekolady
- sok i skórka z 2 cytryn
- 2 galaretki cytrynowe
- sól
Składniki
- 1,5 szklanki ryżu
- 2,5 -3 szklanek mleka /użyłam 3,8%/
- 2 łyżki masła
- 3-5 łyżek cukru pudru /według upodobań/
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki agar agar
- 1 tabliczka białej czekolady
- sok i skórka z 2 cytryn
- 2 galaretki cytrynowe
- sól

Etapy przygotowania
Ryż opłukuję i zalewam mlekiem. Dodaję sól i cytrynę. Zagotowuję. Dosładzam, dodaję agar. Mieszam intensywnie Obniżam moc palnika do minimum i gotuję do pochłonięcia przez ryż prawie całego mleka. Dodaję ekstrakt waniliowy i pokruszoną drobno czekoladę. Mieszam dokładnie, do roztopienia czekolady. Ryż przekładam do tortownicy. Studzę.
Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzątku. Przestudzone wylewam na ryż. Studzę. Przestudzony tort wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny. Najlepiej oczywiście na całą noc. Przed podaniem dekoruję bratkami i wiórkami białej czekolady.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 111

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
- Impreza
- Do pracy
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 103

Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Pomidorowa
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Ciasta
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 76

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 632
Ostatnio komentowane przepisy
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 111

Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
- Impreza
- Do pracy
- Śródziemnomorska
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Szpinak
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 103

Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Pomidorowa
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Ciasta
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 76

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 632



Składniki
- 1,5 szklanki ryżu
- 2,5 -3 szklanek mleka /użyłam 3,8%/
- 2 łyżki masła
- 3-5 łyżek cukru pudru /według upodobań/
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki agar agar
- 1 tabliczka białej czekolady
- sok i skórka z 2 cytryn
- 2 galaretki cytrynowe
- sól
Ryż opłukuję i zalewam mlekiem. Dodaję sól i cytrynę. Zagotowuję. Dosładzam, dodaję agar. Mieszam intensywnie Obniżam moc palnika do minimum i gotuję do pochłonięcia przez ryż prawie całego mleka. Dodaję ekstrakt waniliowy i pokruszoną drobno czekoladę. Mieszam dokładnie, do roztopienia czekolady. Ryż przekładam do tortownicy. Studzę.
Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzątku. Przestudzone wylewam na ryż. Studzę. Przestudzony tort wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny. Najlepiej oczywiście na całą noc. Przed podaniem dekoruję bratkami i wiórkami białej czekolady.