Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Składniki
Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać wymieszane obie mąki, pszenną i ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić drobnym cukrem. Dodać do masy i delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć 3 łyżki masy i rozsmarować. Włożyć do pieca - 220 stopni na ok 5 min. Widać jak robi się brązowa skórka. Wyjąć tortownicę i znowu rozsmarować 3 łyżki masy i do pieca. Tak powtarzać tę czynność aż do wyczerpania masy. Krem- spienić masło i dodawać małymi porcjami kajmak. Takim kremem posmarować wystudzone ciasto. Ozdobić połówkami orzechów włoskich. Smacznego. Porady To ciasto nie pozwala odejść od pieca, ale warte jest tej pracy. W cieście nie ma proszku do pieczenia. Kiedyś z rozpędu wsypałam. Ciasto było tak samo smaczne, ale porobiły się wybrzuszenia i paseczki nie były równe. Ale było pyszne.