Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1406
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1340
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1406
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1340
Składniki
Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać wymieszane obie mąki, pszenną i ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i utrwalić drobnym cukrem. Dodać do masy i delikatnie wymieszać najlepiej szpatułką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wyłożyć 3 łyżki masy i rozsmarować. Włożyć do pieca - 220 stopni na ok 5 min. Widać jak robi się brązowa skórka. Wyjąć tortownicę i znowu rozsmarować 3 łyżki masy i do pieca. Tak powtarzać tę czynność aż do wyczerpania masy. Krem- spienić masło i dodawać małymi porcjami kajmak. Takim kremem posmarować wystudzone ciasto. Ozdobić połówkami orzechów włoskich. Smacznego. Porady To ciasto nie pozwala odejść od pieca, ale warte jest tej pracy. W cieście nie ma proszku do pieczenia. Kiedyś z rozpędu wsypałam. Ciasto było tak samo smaczne, ale porobiły się wybrzuszenia i paseczki nie były równe. Ale było pyszne.