Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Semifreddo to włoski deser lodowy, w dosłownym tłumaczeniu oznacza "lekko zmrożony" i tak właśnie powinien być podawany. Przygotowuję się go podobnie do lodów z jajek, śmietany i cukru, jednak podczas mrożenia nie wymaga kilkukrotnego miksowania. Lekko rozmrożony ma bardzo kremową konsystencję.
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 158
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 997
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 206
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15029
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 158
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 997
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 206
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 15029
Składniki
150 g malin rozgnieść niedbale widelcem. Pozostałą część zostawić w całości.
Jajka wbić do szklanej misy, dodać cukier. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą. Ważne, by woda nie dotykała miski. Jajka ubić na parze na prawie biały puch. Zdjąć i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do jajek dodać śmietanę i lekko wymieszać. Dodać pokruszone bezy, rozgniecione maliny, maliny w całości oraz borówki. Ponownie wymieszać.
Masę przelać do wyłożonej folią spożywczą keksówki (o wymiarach ok. 25cm x 9 cm) Wstawić do zamrażalki na kilka, kilkanaście godzin, do zamrożenia. Przed podaniem keksówkę obrócić na talerzu, ściągnąć folię, udekorować wierzch malinami i borówkami i ostrym nożem pokroić na porcje.