Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam bardzo smaczne ciasto w kształcie serca, które może zaskoczyć swoim smakiem na karnawałowym przyjęciu lub może być miłą niespodzianką na walentynkowy wieczór. Ciasto z makiem i bakaliami oraz polewą czekoladową, polewa czekoladowa łącząca się z ciastem makowym daje nie zapomniany smak. Polecam.
foremka w kształcie serca, mikser, garnek, łyżka drewniana, papier do pieczenia,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5487
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 984
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11937
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1414
Składniki
Mleko zagotować z margaryną i makiem mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem , następnie połączyć jeszcze z ciepłą masą makową . Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Dodać bakalie obtoczone w mące oraz posiekane orzechy włoskie, na koniec dodać ubitą pianę z białek delikatnie , lekko wymieszać. Masę przełożyć do foremki w kształcie serca wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 45 minut . Po upieczeniu i wystudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą , brzeg dookoła serca obsypać posiekanymi orzechami włoskim. Smacznego. czas przygotowania około 60 minut + czas pieczenia szklanka o poj. 250 g,
Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu.
Ciasto gotowe do podania.
Ciasto gotowe.